اسکن سه بعدی

اسکن سه بعدی به شکل وسیعی در صنایع مختلف مانند فیلم سازی ، بازی های ویدیویی ، مهندسی معکوس ، طراحی صنعتی ، ساخت اعضای مصنوعی ، کنترول کیفیت استفاده میشود . همچنین کاربردهای دیگر این نوع اسکنرهای سه بعدی در اندازه گیری قطعات برای طراحی محصولات گوناگون می باشد که توانایی اندازه گیری دقیق قطعات در هر ابعادی را دارند.

در صنعت قالب سازی اسکن سه بعدی در طراحی و نقشه کشی صنعتی قطعات مختلف و پیچیده نقش بسزایی دارد به گونه ای که بدون اسکن سه بعدی  طراحی  بعضی از قطعات امکان پذیر نمیباشد

انواع اسکن سه بعدی

اسکنر های سه بعدی به دو دسته تقسیم میشوند

1- اسکنر سه بعدی تماسی مانند اسکنرهای cmm

2- اکسنر سه بعدی غیر تماسی که این نوع اسکنر ها خود دو نوع میباشند ، اسکنر فوتوگرامتری (نورسنجی) ، اسکنر نوری (لیزری)

اسکنر سه بعدی مبتنی بر تماس (cmm)

یکی از انواع آن اسکنر سه‌ بعدی تماسی است، این اسکنر همانطور که از اسمش مشخص است می‌بایست با جسم تماس داشته باشد تا بتوانید ویژگی و ابعاد آن را به‌صورت سه‌ بعدی اسکن نماید. این نوع اسکنر در دهه 80 اختراع شد و مردم بعد از ان توانستند ابعاد اجسام مختلف  را به سادگی بدست بیاورند این نوع اسکنرها معمولا در کنترل کیفیت  استفاده می شود.

 دقت این اسکنرها بسیار بالا است و نوع کار کرد ان بدین گونه میباشد که ابزاری به نام  پروب به دستگاه cmm متصل میشود و به محض تماس با جسم مورد نظر و متخصات ان جسم نقطه نقطه به کامپیوتر ارسال میشود و میتوان از این طریق ابعاد قطعه مورد نظر را با دقت بدست اورد و در پروسه کنترول کیفیت آن مورد برسی قرار داد یا اینکه از ان نقاط  برای ساخت مدل 3 بعدی استفاده کرد لازم به ذکر است که دقت اسکنر ها حدود 5 میکرون میباشد و از نقاط ضعف آن حدودیت در سطوح پیچیده میباشد

پیشنهاد میکینم از سایر مقالات ما که توسط مجموعه قالب ایران  اماده شده بازدید نمایید.

برخی از نکات مثبت و منفی اسکنر سه بعدی تماسی

  • برای اسکن کردن جسم توسط این اسکنر، شیء می‌بایست تا میزان قابل اسکن شدن صاف شود تا دستگاه بتواند کار خود را به‌ خوبی انجام دهد.
  • CMM یکی از انواع اسکنرهای تماسی می‌باشد که در بسیاری از مشاغل توانسته کارآمد باشد، این دستگاه یکی از معایبی که دارد این است که برای اسکن نمودن جسم، شیء می‌بایست تا حد قابل ‌توجهی صاف شود.
  • این عیب برای بسیاری از جسم‌ها قابل ‌اجرا نمی‌باشد، مانند وسایلی همچون آثار باستانی که نمی‌توان آن را تخریب نمود.
  • از دیگر معایب این نوع دستگاه می‌توان به ‌سرعت کوتاه آن اشاره کرد درصورتی‌که اسکنر‌هایی همچون اپتیک سرعت بالاتری نسبت به این دستگاه خواهند داشت.

اسکنر های سه بعدی غیرتماسی

اسکنرهای غیرتماسی از نوع‌های دیگر است که به ‌وسیله پرتو می‌تواند جسم موردنظر را اسکن نماید. این دستگاه با استفاده از پرتوهای بازتاب شده می‌تواند جسم را تحلیل و بررسی نماید.اسکنرهای غیرتماسی دو نوع داشته که شامل نور ساختار یافته و لیزری است.

دستگاه نورساختاریافته میزان مشخصی از نور را به جسم می‌تاباند و با بررسی تغییرات نور تابیده شده می‌تواند ماکتی دیجیتال به ‌صورت فایل ایجاد نماید. این نوع دستگاه به واسطه‌ ی یک پروژکتور ال‌ سی ‌دی فعالیت می‌کند و توسط دوربین ‌های پیشرفته نور بازتاب شده را بررسی می‌نماید.

اسکنرهای اپتیک از جمله نور ساختار یافته می‌باشد که می‌تواند در مشاغلی همچون تشخیص چهره و… مورداستفاده قرار بگیرد. اسکنرهای اپتیک پیشرفت بسیاری در مقابل لیزری داشته است و شما می‌توانید با استفاده از این نوع دستگاه در زمان و هزینه خود صرفه‌ جویی نمایید و درصد خطای این نوع دستگاه بسیار اندک است.

اسکنرهای لیزری نوعی دیگری هستند که با استفاده از تحلیل نورهای لیزر بازتاب شده می‌توانند شی را بررسی کرده و به‌ صورت فایل سه ‌بعدی مش تحویل دهند. در حال حاضر در بازار از اسکنرهای لیزری استفاده می‌کنند که هرکدام از آن‌ها متفاوت بوده و کارایی خاص خود را دارند.

اسکنرهای سه ‌بعدی از صنایع و مشاغل مختلفی همچون مهندسی معکوس، پزشکی، معماری، بازسازی تصادف، قالب ‌سازی، خودروسازی، ریخته‌ گری و دایکاست و… نیز کاربرد دارد. در ادامه به بررسی انواع اسکنرهای سه بعدی غیر تماسی خواهیم پرداخت.

اسکن سه بعدی
اسکن سه بعدی

1- اسکن فوتوگرامتری (نورسنجی) 

اسکن سه بعدی فوتوگرامتری ساده ترین را برای دست آوردن یک تصویری سه بعدی از شیء مورد نظر میباشد و روال کار این گونه میباشد که با ثبت عکسهای دو بعدی مختلف از طراف شیء مورد نظر در زوایای مختلف و اتصال انها به یک دیگر با کمک تکنیک پردازش عکس در نهایت میتوان به یک تصویر 3 بعدی از سوژه مورد دست یافت.

در مرحله اخر که تبدیل عکس های دو بعدی به سه بعدی میباشد که به کمک نرم افزار مخصوص مانند autodesk  انجام میشود. برای گرفن عکس ها فقط به یک دوربین نیاز است که میتوان از دوربین تلفن های هوشند هم برای انجام این کار  استفاده کرد.

این نوع اسکنر های هنوز هم یک اسکنر جدید نسبت به اسکنرهای تماسی محسوب میشود با این نوع از اسکنرها  میتواند تغریبا بدون هیچ محدودیتی متخصات تمام سطح یک شیء را  هر چند پیچیده باشد به دست اورد.

2- اسکن نوری

این نوع اسکنر ها که مبتی بر تابش نور میباشند به 2 روش متفاوت ساختار یافته اند  و مورد استفاده قرار میگیرند (اسکنر نور ساختار یافته) و (اسکنر لیزری)

اسکنر نور ساختار یافته :

این نوع از اسکنر ها الگوهایی از نور را بر روی جسم مورد نظر میتاباند و طبق تغیراتی که در الگوی نور به موجود میاید فرم قطعه مشخص میشود و به صورت فایل سه بعدی به کامپیوتر ارسال میشود

اسکن لیرزی :

این نوع اسکنر از روش دیگری برای دست اوردن تصویر سه بعدی استفاده میکند بدین صورت است که این نوع از اسکنر ها زاویه نور لیرزها را بعد از منعکس شدن از شیء میسنجد و با پردازش انها  یک مختصات سه بعدی از شیء یا یک فایل مش سه بعدی را بدست می آورد.

در واقع اسکن سه بعدی به ما این امکان را میدهد تا قطعات صنعتی در دنیا واقعی را شبیه سازی کنیم و سپس انها را در کامپوتر مورد تحیل و برسی دقیق قرار دهیم. در واقع هدف اصلی اسکنر های سه بعدی به دست اوردن یک ابر نقطه از نمونه هندسی از سطح یک جسم یا شبیه سازی مجازی اشیاء میباشد.

اسکن سه بعدی

مزایای اسکنر های غیرتماسی

  • ایجاد تصویری سه ‌بعدی به‌صورت ساده و آسان
  • اسکن‌های جسم با جزئیات زیاد
  • استفاده در صنایع برای ساخت قطعه در کمترین زمان
  • مصرف زمان و هزینه کم
  • داشتن دقت بالا
  • مقایسه میان جسم واقعی و تصویر ساخته شده

هزینه اسکن سه‌ بعدی optic

اسکن سه ‌بعدی یکی از راهکارهای کارآمد در مشاغل مختلف است، این نوع اسکن می‌تواند یک شیء را تجزیه کرده و تصویری واقعی از شکل و ابعاد آن به ما بدهد. شما می‌توانید با استفاده از تصویر سه ‌بعدی به ‌دست ‌آمده از شیء موردنظر نمونه و مدل سه ‌بعدی آن را بسازید. حتی با ذخیره این فایل به ‌دست ‌آمده از جسم موردنظر و سیو آن در رایانه می‌توانید آن را بازسازی و ویرایش نموده و تصویری جدیدتر با ویژگی‌های خاص خود بسازید. محاسبه هزینه برای ارائه خدمات اسکن سه بعدی باتوجه به ابعاد وسیله صورت میگیرد که بهتر است برای کسب اطلاعات دقیق تر با شماره های مجموعه تماس حاصل بفرمایید.

کاربرد اسکن سه‌ بعدی در قالب‌ سازی

اسکن سه بعدی

اسکن سه‌ بعدی در قالب‌ سازی کاربردهای زیادی دارد که شامل موارد زیر است.

  • از اسکن سه‌بعدی برای طراحی قالب موردنظر استفاده می شود، زیرا طراحی قطعه کاری بسیار پیچیده است و با اسکن کردن سه‌ بعدی آن جزییات به‌ راحتی قابل طراحی است.
  • اسکن کردن سه‌ بعدی می‌ تواند فرایند تولید قالب را تسریع بخشد.
  • تمامی قطعاتی که به تولید انبوه می‌ رسند در ابتدا نمونه آن تولید شده و پس از عیب‌ یابی به تولید زیاد رسیده‌ اند. اسکن سه‌ بعدی این عملیات را آسان‌ تر خواهد کرد.
  • همچنین اسکن سه‌ بعدی می‌ تواند در عیب‌ یابی سازه، مهندسی معکوس قالب و غیره کاربرد داشته باشد.

خدمات اسکن سه بعدی صنعتی Optic:

درواقع با کمک اسکنرهای سه بعدی که ازجمله یکی از معروفترین راههای دقیق و ساده­ ای جهت نمایان شدن شکل ظاهری یک قطعه است، میتوان براحتی اطلاعات لازم در خصوص آن قطعه مربوطه را به دست آورد. جالب است بدانید که خود اسکنرها طی روشهای مختلفی ایجاد میگردند که هریک دارای مزایا و معایب مختص خود هستند. مجموعه قالب ایران نیز با انجام اسکن سه بعدی در موارد زیر شروع به تهیه قالب نموده است:

امور مربوط به تعمیرات قالب مربوطه، طراحی نمودن قالب، ساختار مربوط به اطلاعات انواع قالبها، تخمین زدن شکل سه بعدی از قالب مورد نظر.

شما میتوانید ازطریق راههای ارتباطی مشخص شده با مجموعه ما تماس گرفته و از خدمات متنوع این مجموعه بهره­ مند گردید.

اسکن سه بعدی

لوازم جانبی برای اسکن بهتر

برای اسکن قالب‌ های مختلف پلاستیکی و فلزی، قطعات پیچیده، ساخت طلا و جواهر، ساخت مجسمه، طراحی‌ های صنعتی و غیره از اسکنرهای سه‌ بعدی استفاده می‌ کنند. اسکنرهای سه‌ بعدی در انواع مختلف تماسی، غیرتماسی و CMM موجود هستند و هرکدام کاربردهای متفاوت و منحصربه‌ فردی دارند. برای برخورداری از نتیجه بهتر اسکن می‌ توان از لوازم و وسایل مختلفی استفاده کرد که به شرح زیر می‌ باشند:

  1. اسپری اسکن: برای اسکن بهتر اجسام و وسایل براق می‌ توان از اسپری اسکن استفاده نمود؛ این اسپری شبیه به اسپری‌ های رنگ می‌ باشد و برای اسکن سطوح تاریک، دارای حفره، شفاف و غیره برای داشتن سطحی صاف و تمیز و مات استفاده می‌ کنند.
  2. بازوی ردیاب: جهت استفاده آسان از اسکنرهای دستی می‌ توان از اهرم کمکی و یا بازوی ردیاب استفاده نمود. با استفاده از بازوهای ردیاب می‌ توان اسکنر نصب شده بر روی دسکتاپ را به هر مکان و موقعیت دیگری انتقال داد. بازوهای رباتیک نیز می‌ توانند کار اسکن را با سرعت بیشتری نسبت به انسان انجام دهند.
  1. برچسب هدف: از این برچسب‌ ها در اسکنرهای لیزری دستی برای دقت بیشتر و اندازه‌ گیری دقیق‌ تر استفاده می‌ کنند.
  2. میزهای گردان موتوری: از این میزها جهت حرکت‌ دادن اسکنر به سمت جهات مختلف استفاده می‌ کنند.

سوالات متداول

اسکنرهای سه ‌بعدی به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

اسکنرهای تماسی و غیرتماسی که نوع دوم در انواع لیزری و نورسنجی نیز موجود هستند.

اسکنرهای سه ‌بعدی در قالب‌سازی آلومینیومی چه کاربردی دارند؟

جهت ساخت قالب‌های قطعات پیچیده با اسکنرهای سه‌بعدی می‌توان تمامی جزئیاتی را که مهم است به‌آسانی طراحی نمود و در سرعت بخشی به کارها نیز بسیار کمک‌کننده هستند. این اسکن‌های سه‌بعدی به شکلی نمونه پیش‌ساخته یک قطعه هستند که می‌توان عیوب قطعه تولید شده را قبل از رسیدن به مرحله تولید قطعی شناسایی کرد.

اسکنرهای غیرتماسی را تشریح کنید؟

این نوع اسکنرها به‌وسیله تنها یک پرتونگاری می‌تواند اسکن حجم مدنظر را انجام دهد؛ بنابراین آسانی استفاده، جزئیات دقیق، زمان کم و در نتیجه هزینه به‌صرفه و قابلیت استفاده در صنایع گوناگون از بهره‌مندی‌های این نوع اسکنر است.

اسکن‌ های تماسی دارای چه کارکردی هستند؟

این نوع اسکنر برای تمامی صنایع و یا اجسام قابلیت استفاده ندارد چرا که جسم قابل اسکن باید به‌اندازه‌ای مسطح و صاف باشد که اسکنر قدرت اسکن آن را داشته باشد؛ بنابراین دارای سرعت کمی در مرحله اجرا است.

اسکنرهای نورسنجی و نوری دارای چه قابلیت‌هایی هستند؟

اسکنر نوع اول با گرفتن عکس‌ های دوبعدی از جسم در زاویه‌ های متفاوت به پردازش تمامی این تصاویر می‌پردازد و در نتیجه اسکن نهایی را انجام می‌دهد؛ اما اسکنرهای نوری با استفاده از تابش نور به جسم به اسکن آن می‌پردازند.

قالب ایران با داشتن دستگاه اندازه برداری سه بعدی پیشرفته (optic) آماده ارائه خدمات اسکن سه بعدی به شما دوستان عزیز می باشد. برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید. همچنین شما میتوانید از سایر خدمات این مجموعه نظیر تولید انواع قالب دایکاست، قالب تزریق پلاستیک، قالب سنبه ماتریس و قالب بادی و همچنین تولید قطعات پلاستیکی و  طراحی و نقشه کشی صنعتی بهره ببرید.

فهرست