طراحی و نقشه کشی صنعتی

طراحی و نقشه کشی صنعتی: نقشه‌کشی را می‌توان یک نوع زبان محاوره دانست که اطلاعات مختلف و مفیدی را در رابطه با قطعه، ماشین و سازه در اختیار شما می­گذارد.به طور کلی نقشه‌کشی یک طرح را به طور شفاف در علوم مهندسی معرفی می‌کند.

نقشه کشی صنعتی یا طراحی اطلاعاتی را از یک طرح در اختیار قرار ما دهد، اطلاعاتی نظیر شکل هندسی، مشخصات فیزیکی، چگونگی قرار گرفتن و اتصال اجزاء مختلف و هر اطلاعات لازم و ضروری دیگری را در اختیار ما قرار میدهد.با توجه به مطالب گفته شده، شاید بتوان گفت که توان نقشه کشیدن و نقشه خواندن، مانند توان خواندن و نوشتن میباشد.

هر چقدر اطلاعات در یک نقشه دقیق­تر و واضح­تر بیان شده باشد، در اجرای آن، کار بی­نقص و دقیقتری وجود خواهد داشت . به طور مثال یک تراشکار قطعه به خوبی می‌داند که به هنگام تراش دادن قطعه چه الزاماتی را باید رعایت کند و به مفهوم دقیق­تر، نقشه‌کشی صنعتی را می‌توان به یک پل تشبیه کرد که این پل متصل­ کننده دفاتر و مراکز طراحی با کارگاه‌های ساخت و تولید می‌باشد.

تعریف نقشه کشی صنعتی

استاندارد های نقشه کشی صنعتی

در سال 1902 میلادی، اولین موسسه در سطح ملی برای استاندارد در کشور انگلستان و بعد از آن در کشور هلند در سال 1916 میلادی تاسیس شدند. در سال 1920 میلادی اتحادیه‌ای از 20 موسسه استاندارد ملی از کشورهای مختلف به نام اتحادیه ISO شکل گرفت.

با پیشرفت علم و تکنولوژی و لزوم داشتن ارتباط صنعتی بین شرکت‌ها، خلاء یک سازمان بین­ المللی استاندارد احساس می‌شد، به همین دلیل در سال 1947 سازمان ISO تشکیل شد و شروع به فعالیت کرد.کشور ایران در سال 1332 اولین موسسه استاندارد خود را تاسیس کرد و در سال 1360 به عضویت ISO درآمد. علامت اختصار استاندارد ایران ISIRI می‌باشد.

منظور از طراحی صنعتی چیست؟

شاید بتوان گفت که طراحی صنعتی که به عنوان یک شغل محسوب می ‌شود، ترکیبی از دو عنصر علم و هنر می‌ باشد، وجود این دو عنصر به قدری لازم و ضروری است که بدون وجود هر یک از آن‌ها عملا چیزی به اسم طراحی صنعتی وجود نخواهد داشت.

یک شخص که در زمینه طراحی و نقشه کشی صنعتی فعالیت می‌کند باید به قدری به انواع موضوعات رشته ­های مهندسی مسلط باشد که بتواند هدف خودرا معین کند و در تحقق آن از تمام ابزارهای لازم استفاده نماید.

در طراحی صنعتی چیزی به اسم یادگیری مستقل وجود ندارد و شخص طراح بسته به نیاز و هدفش، لازم است تا اقدام به تحقیق و گردآوری اطلاعات در زمینه مورد نیاز خود داشته باشد. بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که طراحی صنعتی یک رشته جامع و ترکیبی می ‌باشد.

طراحی قالب در نقشه­ کشی صنعتی

بدون شک یکی از برترین و اساسی‌ترین بخش‌ها در صنایع، طراحی قالب و نقشه­ کشی صنعتی است. اهمیت این بخش در آن است که بدون وجود آن، ساختن اکثر محصولات یا به سرانجام نمی‌ رسد و یا افت کیفیت قابل توجه در محصولات مشاهده خواهد شد.

جالب است بدانید که در تمامی بخش‌های مرتبط با صنعت، بخش‌های مخصوصی برای طراحی قالب و نقشه­ کشی وجود دارد که در آن قسمت‌های مختلف و پیچیده ماشین­ آلات و قطعات با استفاده از طراحی‌های خاص و انجام محاسبات دقیق و مخصوص به این کار، طراحی و ساخته می‌ شود.

طراحی و نقشه کشی صنعتی

تجهیزات مدرن در طراحی قالب و نقشه ­کشی

همان‌طور که می‌دانید، امروزه وجود کامپیوتر و شبیه­ سازی‌ های کامپیوتری در صنعت یک امر اجتناب­ ناپذیر شده است به طوریکه امروزه در تمامی بخش‌های صنعت و تولید از کامپیوتر استفاده می‌شود.

امروزه با بهره بردن از قدرت بالای کامپیوترها می‌توان فرآیند طراحی و نقشه کشی صنعتی را با بیشترین جزئیات و دقیق ­ترین اندازه‌ها و مقیاس‌ها شبیه ­سازی و پیاده سازی  کرد.

پیشرفت علم و تکنولوژی به حدی بوده است که یک طراح صنعتی می ‌تواند پس از پیاده سازی طرح مورد نظرش در یک سیستم کامپیوتری آن را با استفاده از یک دستگاه پرینتر و اسکن سه­ بعدی یا اپتیک چاپ کند و پس از آن به ساخت نمونه اولیه‌ی آن اقدام کند.

زمانی که از سیستم‌های رایانه‌ای در طراحی و ساخت یک محصول صحبت می ‌شود، در حقیقت در رابطه با نرم­افزارهایی صحبت می‌شود که در صنعت اهمیت زیادی دارند.

در صنعت طراحی و نقشه کشی صنعتی نرم­افزارهای مختلفی وجود دارند که هر کدامشان دارای ویژگی‌ها و بخش‌های متنوعی هستند.

این نرم‌افزارها به شخص طراح این قابلیت را می‌دهند که طراحی محصول با دقت بالا و با کمترین خطا و با کیفیت بسیار مطلوب، طراحی و ساخته شوند. شاید یکی از مشکلات عمده و اساسی برای مبتدیان طراحی قالب و نقشه­ کشی این است که نمی ‌دانند از چه بخشی و از کدام قسمت قالب کار طراحی را شروع کنند.

دقیق بودن اندازه‌ها در طراحی قالب و نقشه­ کشی به قدری اهمیت دارد که اگر رعایت نشوند فرد استفاده کننده از نقشه نمی‌تواند مقیاس‌ها را به طور دقیق استخراج کند و عملا فرآیند شبیه ­سازی و پیاده سازی طرح به مشکل می‌ خورد.

نقشه کشی و طراحی صنعتی

طراحی و نقشه کشی صنعتی

امروز فرایند طراحی در بسیاری از صنایع مثل خودروسازی، هوافضا، الکترونیک و غیره از طریق کامپیوتر انجام می شود. این نوع طراحی به شرکت ها این امکان را می دهد تا ابتدا طرح مورد نظر را مدل سازی و مورد بررسی قرار دهند و در صورت تایید نهایی آن را تولید و بهره برداری نمایند. در بسیاری از کشورها، طراحی صنعتی و تمام امور مرتبط با آن پیشرفت چشمگیری داشته اند که به عنوان مثال می توان به استفاده گسترده از کامپیوتر و لوازم جانبی آن در تمام فرایند های صنعتی اشاره کرد.

نقشه ‌کشی صنعتی با استفاده از چه ابزارهایی صورت می‌گیرد؟

امروزه در تمامی صنایع از کامپیوتر برای نقشه‌ کشی صنعتی استفاده می‌کنند تا با استفاده از برنامه‌های مشخص بتوانند کالای موردنظر را از نظر ابعاد و جزئیات مختلف مورد بررسی قرار دهند و یک طرح و نقشه‌ای مناسب برای آن پیاده کنند.

رایانه‌‌های امروزی باتوجه ‌به پیشرفت علم و فناوری دیگر در حد طراحی و نقشه ساده عمل نخواهند کرد بلکه می‌توانند با بکارگیری یک پرینتر طرح موردنظر را به‌صورت سه ­بعدی ایجاد نمایند.

در گذشته طراحی صنعتی به ‌صورت دستی و ابتدایی صورت می‌گرفت که این عمل می‌توانست درصد خطای طرح را به طور قابل­ توجهی بالا ببرد و کیفیت کالا را کاهش دهد اما امروزه با استفاده از نرم ‌افزارهای مختلف این خطای انسانی کاهش‌ یافته و طراحی به‌ صورت دقیق انجام می‌گیرد.

بنابراین افراد می‌توانند با یادگرفتن اصول و قواعد نرم‌ افزارهای مختلف و بکارگیری آن در نقشه‌ کشی یک طرحی دقیق از قطعه موردنظر ایجاد نمایند.

به طور کلی به تعیین ویژگی های کمی و کیفی کالا با هدف تولید به روش صنعتی، طراحی صنعتی گفته می شود. نرم افزارهای کاربردی در این رشته شامل اتوکد، کتیا و سالیدورکس است که اتوکد پراستفاده ترین آن ها در محیط 2 بعدی می باشد.

سالیدورکس

سالیدورکس نام نرم افزار مهندسی دیگری است که برای طراحی با رایانه به کار می رود و قابل نصب روی ویندوز می باشد. این نرم افزار توسط شرکت فرانسوی داسو سیستمز ایجاد شده است. سالیدورکس توسط بیش از 130 هزار شرکت و 1.3 میلیون مهندس در حال استفاده در سراسر دنیا است. محیط های این نرم افزار شامل پارت (part)، اسمبلی (assembly) و دراوینگ (drawing) می‌باشد.

  • محیط پارت برای رسم قطعه، محیط اسمبلی برای نمایش مکانیسم آن و بخش دراوینگ برای نسخه چاپی و تهیه نقشه مهندسی به کار می رود.

نرم افزار سالیدورکس شامل ویژگی های کاربردی و منحصر به فردی می باشد که آن را از سایر نرم افزار های مشابه متمایز می کند. برخی از این ویژگی ها به شرح زیر است:

  • رابط کاربری ساده و سهولت در یادگیری کار با نرم افزار
  • سرعت بالا نسبت به سایر برنامه های مشابه
  • امکان ارتباط با تمام نرم افزارهای ماشین کاری و نرم افزار های تحلیل
طراحی و نقشه کشی صنعتی
طراحی و نقشه کشی صنعتی

نرم افزار کتیا (catia)

نرم افزار کتیا ساخته شده توسط شرکت داسو سیستم در فرانسه می باشد که اواخر دهه 1970 برای توسعه جت های جنگنده ایجاد شد و در ادامه در هوافضا، خودروسازی، کشتی سازی و سایر صنایع مهم مورد استفاده قرار گرفت. نام اولیه این نرم افزار، کتی بود که در سال 1981 به کتیا تغییر نام داد.

کاربرد های نرم افزار کتیا

  • امکان طراحی و مدل سازی قطعات پیچیده
  • طراحی فرایند ماشینکاری، تولید و استخراج G-code مورد نیاز در دستگاه‌های تراشکاری cnc برای سهولت در تولید قطعه طراحی و تحلیل مکانیزم‌ها و تجهیزات هیدرولیکی، پنوماتیکی و الکتریکی
  • قابلیت طراجی قالب و مدل های ورق کاری
  • نمایش شبیه سازی در نرم افزار کتیا

نرم افزار های مدرن CAD در طراحی مکانیکی یا طراحی بر اساس گرافیک مبتنی بر بردار استفاده می کنند و می توانند تصویر گرافیکی را خلق کنند که ظاهر کلی اشیا را نشان دهد. نرم افزارهای مهندسی در این حوزه به چیزی بیشتر از اشکال نیاز دارند و باید اطلاعاتی نظیر نوع مواد، فرایند ها و ابعاد، تلرانس و غیره به طور دقیق به نرم افزار ارائه شود. از کاربردهای این نرم افزار در صنایع بزرگی مثل خودرو و کشتی سازی، هوافضا و معماری و غیره اشاره کرد.

هزینه نقشه ‌کشی صنعتی

امروزه در تمامی صنایع برای تولید قالب و ابزارآلات نیاز به نقشه ‌کشی صنعتی دارند بنابراین این شغل از نیازهای اساسی هر صنعت بشمار می‌آید‌. تمامی محصولات تولیدشده در صنایع مختلف نیاز به یک طراحی ازپیش ‌تعیین ‌شده دارند تا از کیفیت مناسب برخوردار باشند، بنابراین نداشتن نقشه ‌کشی صنعتی برای تولید قالب می‌تواند از کارایی و کیفیت محصول تولیدشده بکاهد.

در نقشه ‌کشی صنعتی می‌توانند قسمت‌های هر دستگاه و قالب را به طور دقیق محاسبه و طراحی کنند و با استفاده از طرح به ‌دست ‌آمده اقدام به تولید آن قطعه نمایند. افرادی که توانایی نقشه‌ کشی صنعتی را داشته عموما از مهارت کافی برخوردار می‌باشند تا بتوانند با استفاده از اطلاعات کافی دررابطه ‌با جسم و کالای موردنیاز، آن را طراحی نمایند.

خطای نقشه ‌کشی صنعتی

در نقشه‌ کشی صنعتی همانند بسیاری از مشاغل ممکن است خطای انسانی رخ دهد که عموما این خطاها در هنگام اندازه ‌گیری، قالب وغیره می‌‌باشد، اما افرادی که از علم کافی در این زمینه برخوردار باشند می‌توانند اینگونه خطاها را به میزان قابل ‌توجهی کاهش دهند و در حین طراحی برطرف سازند.

افراد می‌بایست برای پایین آوردن این‌گونه مشکلات بدانند که هر قسمت از طراحی را در چه زمانی انجام داده و تمامی مراحل را به ترتیب انجام دهند تا میزان خطا کاهش پیدا کرده و طرحی دقیق و کارآمد ایجاد نمایند. یکی از عواملی که می‌تواند در ایجاد طرح خوب به شما کمک کند اندازه‌ گیری دقیق می‌باشد که می‌بایست در همان ابتدای کار صورت بگیرد.

مرحله آخر نقشه ‌کشی صنعتی

یکی از مراحلی که می‌تواند در داشتن یک طرح خوب به شما کمک کند بازبینی نهایی است، در این مرحله افراد می‌بایست تمامی ایرادات و اندازه‌ها را بررسی کرده و در صورت وجود مشکل آن را برطرف سازند.

سپس بعد از بازبینی نهایی و اطمینان کافی از طرح، آن را به قالب‌‌ سازی ارسال کرده تا قطعه موردنظر تولید گردد. وجود افرادی مسلط به نقشه‌ خوانی یکی دیگر از نیازهای اساسی هر صنعت بشمار می‌آید تا این افراد بتوانند با تسلط به طرح کشیده شده قطعه موردنظر را تهیه نمایند.

یکی از مشاغلی که می‌تواند از نقشه‌ کشی صنعتی برای بهبود تولید خود بهره ببرد، صنعت تولید  قطعات پلاستیکی می‌باشد.

طراحی صنعتی

اصول نقشه‌ کشی صنعتی

نقشه‌کشی صنعتی همان زبان صنعت است که وجود آن برای تولید انواع دستگاه و غیره جز ضروریات می‌ باشد. با استفاده از این ابزار می‌توان نظر و تفکر مهندسان را برای تولید قطعه روی کاغذ طراحی کرد سپس آن را اجرا نمود. نقشه‌کشی صنعتی اصول خاص خود را داشته و هرکسی نمی‌ تواند از آن بهره ببرد بلکه می‌ بایست باتوجه‌ به علم و فنون خاصی آن را اجرا نمود.

اصول نقشه‌کشی این است که شما بتوانید تمامی اطلاعات یک قطعه و ماشین را به طور کامل بیان کنید. از جمله این اطلاعات می‌ توان به اندازه قطعه، شکل هندسی اجزا، اتصال قطعات به یکدیگر و غیره اشاره کرد.

ارائه خدمات نقشه ­کشی صنعتی

درواقع با کمک نقشه ­کشی صنعتی میتوان قبل از مرحله تهیه و تولید، دست به ایجاد نمونه کوچک از محصول موردنظر برداشت تا درنهایت محصولی فاقد ایراد وارد مرحله تولید گردد. درانتها نیزبا وجود تمامی این مراحل، امکان اجرای نظرها و ایده های تولیدکنندگان در محصول نهایی نیز ایجاد میگردد. همچنین با کاهش ایرادات، به نوعی در هزینه های نهایی نیز صرفه جویی شده و درنتیجه میزان کمتری از منابع مالی مصرف میگردد.

بهرحال اگر بخواهیم فواید بکارگیری نقشه کشی صنعتی را بپردازیم، میتوان به موارد زیر اشاره داشت: افزایش بازده اقتصادی در کارخانه ها و کارگاه های صنعتی، کاهش هزینه  مالی و همچنین بار زمانی مورد نیاز، تلفیق دانش و ابتکار و تکنولوژی، ظهور افکار و نظریات به صورت نقشه ­های صنعتی.

طراحی و نقشه کشی صنعتی

کاربرد نقشه‌ کشی صنعتی در مهندسی صنایع

نقشه‌ کشی صنعتی که اصطلاحاً به آن زبان صنعت می‌ گویند، افکار مهندسین و طراحان را به نمایش می‌ گذارد. در واقع نقشه‌ کشی نوعی زبان گفت‌ و گو در مهندسی است  و مانند خواندن و نوشتن نوعی مهارت به شمار می‌ آید. درگذشته برای نشان‌ دادن و معرفی وسایل صنعتی از نقشه استفاده می‌ کردند که این نقشه‌ ها برای همگان به‌ راحتی قابل‌ درک و فهم نبودند. 

نقشه‌ کشی اطلاعات لازم در خصوص یک قطعه، طرح، ماشین و سایر موارد دیگر را بیان کرده و در اختیار مهندسین قرار می‌د هد. این اطلاعات در خصوص شکل هندسی قطعات، مشخصات ظاهری، شیوه قرارگیری آن‌ ها، نحوه اتصال بخش‌ های مختلف آن‌ ها و سایر اطلاعات مورد نیاز می‌ باشد. بنابراین، نیاز است که هر مهندسی از مهارت‌ های لازم و تسلط کافی بر نقشه‌ خوانی و نقشه‌ کشی برخوردار باشد تا به‌ راحتی بتواند ایده‌ های لازم را ارائه داده و یا نظرات دیگران را به‌ آسانی درک کند.

در واقع نقشه شامل تمام اطلاعات قطعه اعم از اندازه، جنس، مقدار و یا هر سؤالی است که در هنگام کار ممکن است برای فرد پیش بیاید. وجود مهندسی صنایع در واحدهای بزرگ قطعه‌ سازی می‌ تواند به برنامه‌ ریزی برای تولید، انبارداری، کنترل کیفیت، ارائه راهکارهای لازم جهت رسیدن به سود آوری و اهداف کارخانه و غیره کمک نماید.  

سوالات متداول

تعریفی از نقشه ‌کشی صنعتی ارائه دهید؟

یک طراحی یا نقشه‌کشی صنعتی شامل اطلاعاتی پایه از یک طرح است؛ مانند فیزیک آن طرح در نتیجه نهایی، چگونگی ساختار قرارگیری تمامی اجزا در آن نقشه و هر گونه جزئیاتی که کارفرما احتیاج دارد.

ابزارهای نقشه کشی و طراحی صنعتی را نام ببرید؟

ابتدا این یک رایانه پیشرفته و در نهایت پرینتر است که برای اجرای طرح‌های سه‌بعدی از آن‌ها استفاده می‌شود؛ اما برنامه اتوکد، سالیدورکس و کتیا از جمله نرم‌افزارهایی هستند که در طرح‌های دوبعدی نیز از آن‌ها استفاده می‌شود.

کاربرد نرم‌افزار کتیا در طراحی صنعتی چیست؟

این نرم‌افزار گرافیکی توانایی این را دارد که یک تصویر گرافیتی از سازه نهایی را برای ما ارائه دهد البته باتوجه‌به ابعاد و اندازه‌ها و تلرانس‌هایی که به‌صورت خام اما دقیق به این نرم‌ افزار به‌ عنوان داده ارائه می‌شود.

کاربرد سالیدورکس در طراحی صنعتی را توضیح دهید؟

نرم‌افزاری مهندسی که با کامپیوتر و تحت سیستم ویندوز کار می‌کند. دارای بخش‌های گوناگونی است که در هر بخش به‌ رسم شکل قطعه نهایی و در نتیجه نسخه چاپی آن مبادرت می‌شود. این نرم‌افزار دارای سرعت و دقت بالا نسبت به نمونه‌های پر کاربرد دیگر است.

نقشه‌ کشی صنعتی در صنایع دارای چه کاربردی است؟

اطلاعات اولیه در خصوص یک قطعه که می‌تواند ماشین باشد؛ مانند ظاهر، قطعه‌های درونی، شکل نهایی، چگونگی اتصالات را با نقشه‌کشی می‌توان به مهندسین انتقال داد که این نقشه‌ها می‌توانند در کیفیت نهایی تولید تأثیر بسزایی داشته باشند.

قالب ایران آماده ارائه کلیه خدمات طراحی و نقشه کشی صنعتی انواع قطعه و قالب برای تولیدکنندگان گرامی می باشد. برای دریافت مشاوره همین حالا با ما تماس بگیرید. همچنین شما میتوانید از سایر خدمات این مجموعه نظیر ساخت انواع قالب های صنعتی نظیر قالب دایکاست، قالب تزریق پلاستیک، قالب سنبه ماتریس و قالب بادی و همچنین فرز cnc و تراش cnc بهره ببرید.

فهرست