تولید بطری پلاستیکی که به وسیله ساخت قالب بادی انجام میشود: امروزه در سطح وسیعی از جهان از مدل های مختلف و متنوع بطری های پلاستیکی در مصارف متعددی برای نمونه از مصارف خانگی گرفته تا مصارف کارخانه ای و حتی در بسیاری از صنایع نیز استفاده میگردد. بنابراین بهتر است در مورد فرایند ساخت و تولید آنها و همچنین روند شکل گیری‌شان اندکی به کسب اطلاعات بپردازیم. با ما همراه شوید.

قالب سازی بطری پلاستیکی:

درواقع قالب سازی بطری پلاستیکی متشکل از مجموعه فرایندها و مراحلی است که توسط آنها و با ریختن مواد پلاستیکی مذاب به درون قالب مقاوم و مستحکم بطری درانتهای کار شاهد شکل گیری یک بطری از جنس پلاستیک میشویم.

بنابراین با کمک این روش و همچنین خاصیت انعطاف پذیری مواد پلاستیکی میتوان به راحتی اقدام به طراحی و همچنین ساخت انواع و مدل های مختلفی از بطریها در اندازه های مختلف و در طرح های ساده تا پیچیده نمود.

قالب سازی بطری پلاستیکی

روش های ساخت و تولید بطری پلاستیکی:

اگرچه قالب سازی بطری پلاستیکی در چندین روش متفاوت انجام میگیرد ولی میتوان گفت که اساس و پایه کار همه آنها تقریبا به یک شکل بوده و آن عبارت است از ریختن ماده پلیمر و یا مایع مذاب پلاستیک به درون قالب های درون تهی و سپس خنک نمودن قالب و پلاستیک به کمک آب سرد برای شکل گیری نهایی پلاستیک از قالب ها میباشد. بهرحال بهتر است اندکی نیز به مدل های مختلف ساخت بطری پلاستیکی بپردازیم:

  • روش اکستروژن یا رانشی:

قالب گیری اکستروژن یا روش قالب گیری رانشی ازجمله معروف ترین روش های قالب سازی بطری پلاستیکی می‌باشد که در آن ماده پلاستیکی ذوب شده با اعمال فشار از داخل محفظه سوراخ داری وارد قالب اکستروژن میگردد تا در انتها شکل قالب را به خود بگیرد. حدیده یا قالب درواقع اصطلاحی است که به محفظه سوراخ داری که دارای اشکال مختلفی برای عبور مایع ذوب شده پلاستیک است گفته میشود.

البته ناگفته نماند که با طراحی حدیده یا قالب به صورت یک بطری درواقع و درآخرکار شاهد تولید بطری پلاستیکی خواهیم شد. برای بیشتر روشن شدن مطلب بهتر است زمانی که خمیر شیرینی پزی را درون قالب های بخصوص میریزید تا به شکل آن قالب دلخواه شما گردد را تصور نمایید. از دستگاهی که در روش اکستروژن یا رانشی بهره برده میشود به نام دستگاه روزن ران یا اکسترودر یاد میشود.

ازجمله سری مزایای این روش میتوان به استفاده از تجهیزات ساده  در آن، همچنین صرف هزینه پایین و صرف زمان کوتاه دراین فرایند اشاره داشت. اما از معایب آن نیز عدم تنوع پذیری در تشکیل شکل نهایی و همچنین محدودیت کنترل میزان ضخامت مربوط به دیواره ها می باشد.

  • روش متراکم سازی و یا روش فشاری:

در روش فشاری یا متراکم سازی درواقع با ریختن ماده پلاستیک خام درون قالب داغ و سپس متراکم نمودن این مایع درنهایت شکل بطری مورد نظر ایجاد میگردد. ناگفته نماند حفظ میزان دما و گرما در حین کار سبب هرچه مستحکم شدن محصول نهایی نیز میگردد و در انتهای کار نیز با فرایند خنک نمودن پلاستیک مایع، شکل قالب توسط ماده پلاستیکی حفظ میگردد.

دستگاهی که در این روش از آن جهت قالب سازی بطری پلاستیکی استفاده میگردد، ماشین شکل گیری فشاری میباشد. همچنین به دلیل کم بودن هزینه آن اغلب از این روش برای تولید در مقادیر انبوه محصول نیز  استفاده میشود. از طرفی وجود عواملی چون میزان پیچیدگی مربوط به طرح بطری، کیفیت نهایی محصول و همچنین تعداد و اندازه محصول در میزان به صرفه بودن این فرایند نیز نقش دارد.

  • روش قالب گیری دمشی (Blow Moulding)

روش قالب گیری دمشی تا حدودی شبیه به دمیدن شیشه می باشد به این صورت که در ابتدای کار پلاستیک خام تا حدودی توسط دستگاه حرارت داده میشود تا زمانیکه آن به مایع تبدیل گردد سپس و بعد از آن شروع به دمیدن هوا در آن می شود. البته همین هوای دمیده شده سبب میگردد تا پلاستیک شروع به شکل گیری قالب بطری مورد نظر ما گردد. بعد از انجام این مرحله شروع به خنک نمودن قالب و پلاستیک شده تا بدین ترتیب مواد پلاستیکی به درستی شکل گرفته و همچنین محکم شوند و تولید قطعات پلاستیکی به صورت کامل انجام بگیرد.

البته بهتر است این نکته را نیز متذکر شویم که تمامی مراحل این فرایند با سرعت بسیار بالایی انجام میگیرد تا آنجا که برای مثال بیش از 1400 قطعه  در طی 12 ساعت تولید میشود. ناگفته نماند استفاده از این روش بیشتر برای زمانهایی کاربرد دارد که در نهایت کار نیازمند تولید بطری پلاستیکی با ضخامت یکسان در تمام سطح آن  هستیم.ماشین قالب گیری دمشی پلاستیک نام دستگاهی است که در روش قالب گیری دمشی از آن استفاده میگردد.

نکته دیگر اینکه اصولا میزان هزینه لازم برای قالب سازی بطری پلاستیکی با روش قالب گیری دمشی تقریبا به صرفه بوده و ما شاهد اختلاف خاصی از نظر هزینه با روش های قالب گیری تزریقی و همچنین چرخشی یا دورانی نیستیم.

  • روش قالب گیری تزریقی:

اگرچه این روش دارای شباهت های زیادی به روش رانشی می‌ باشد اما به همان نسبت نیز دارای تفاوت هایی است. مراحل کار در روش قالب گیری تزریقی بدین نحو بوده که در ابتدای کار ماده پلاستیکی مذاب به صورت مستقیم و با اعمال فشار بالا تا پر شدن کامل قالب و تشکیل قطعه سفت و منسجم و جامدی به یک قالب دلخواهی تزریق شده سپس  ماده پلاستیکی برای حفظ شکل خود و همچنین راحت جدا شدن از قالب شروع به خنک شدن مینماید. از آنجا که این روش دارای میزان بالای انعطاف پذیری میباشد مدل های مختلفی از طراحی محصول نهایی نیز در آن قابل انجام می باشد.

دستگاه ریخته گری تزریقی نام دستگاهی است که در روش قالب گیری تزریقی از آن استفاده میشود. همچنین آلومینیوم و فولاد نیز ازجمله فلزاتی است که برای حفظ استحکام و مقاومت محصول نهایی در این روش از آنها استفاده میشود که وجود همین امر سبب افزایش هزینه ها تا حدودی بالایی میگردد هرچند که این مشکل نیز با تولید در سطح انبوه تا حدودی برطرف می گردد.

  • روش قالب گیری چرخشی یا دورانی:

مراحل کار در این روش از قالب سازی بدین شرح بوده که در ابتدا درون قالب ها را از مایع یا رزینی میپوشانند سپس برای پوشاندن کامل سطح قالب و تشکیل قطعه تو خالی، قالب با سرعت تقریبا” بالایی شروع به چرخیدن مینماید. نکته مهم اینکه ضخامت در تمامی بخش های قطعه تقریبا” یکسان و مساوی میباشد. در مرحله آخر و بعد از خنک شدن قالب محصول و یا همان پلاستیک شکل گرفته از قالب جدا میگردد.

از آنجا که در این روش میزان کمی از ماده اولیه دچار هدر رفت میشود میتوان آن را جزئی از روش های مقرون به صرفه از نظر اقتصادی و همچنین حامی محیط زیست دسته بندی نمود. از دیگر مزایای این روش بهره گیری از آن جهت تولید محصولات در اندازه های بزرگ می باشد. همچنین از آنجا که تنوع قالبها در این روش بسیار بالا می باشد، طراحان دچار محدودیت انتخاب نمیگردند.

نکته جالب اینکه قالب های این روش قابلیت به نمایش درآوردن نشان‌هایی شبیه به حتی لوگو را نیز دارا هستند. همچنین میزان هزینه بکاررفته جهت تهیه ابزارآلات در روش قالب گیری چرخشی یا دورانی به نسبت هزینه های مصرفی روش قالب‌گیری تزریقی کمتر بوده و درنتیجه از نظر اقتصادی برای تولید محدود محصول نیز امری مقرون به صرفه می باشد.

قالب سازی بطری پلاستیکی
قالب سازی بطری پلاستیکی

مراحل طراحی قالب جهت ساخت بطری پلاستیکی:

طراحی مدل قالب بطری یکی از بخش های مهم در مبحث قالب سازی بطری پلاستیکی می باشد. درواقع با طراحی قالب بطری شکل ظاهری و همچنین میزان مقاومت و مستحکم بودن بطری تعیین میگردد بنابراین به نوئی میتوان تعیین میزان کیفیت محصول نهایی را به انتخاب درست ما در این مرحله تعمیم داد. مراحل طراحی قالب جهت ساخت بطری پلاستیکی شامل مراحل زیر می باشد:

  • بیان ایده پردازیها:

اولین مرحله جهت ساخت قالب بطری بیان ایده های خلاق و فکر نمودن درمورد هر یک از آنها و درنتیجه انتخاب یکی از بهترین ایده ها ی مربوط به طراحی می باشد.

  • استفاده از نرم افزار جهت طراحی سه بعدی محصول:

اگرچه جهت طراحی قالب بطری به صورت سه بعدی ابزارهای بسیاری وجود دارد ولی نرم افزارهای مایا و کتیا ازجمله بهترین این ابزارها جهت نمایش سه بعدی محصول می باشند. درواقع نمایش طرح و اسکن سه بعدی محصول قبل از انجام مراحل تولید درصورت وجود مشکل فرصتی جهت اصلاح طرح را برای طراح ایجاد می نماید.

  • مرحله تولید پیش ساخت یا پیش نمونه قبل از مرحله استفاده از قالب:

درواقع بعد از تایید طرح سه بعدی با کمک مواد ABS شروع به ساخت یک مدل پلاستیکی از همان طرح مدنظر خود می نماییم. بدین ترتیب قبل از صرف هزینه و بدون کوچکترین ضرر می توانید نسبت به رفع ایرادات طرح خود اقدام نمایید.

  • ساخت و تولید قالب:

بعد از طی مراحل قبلی و همچنین در صورت اطمینان از دقیق و درست بودن طرح خود حال میتوان با کمک و انتخاب روش قالب گیری مناسب و منطبق با محصول خود و سپس تهیه ابزارآلات لازم مورد نیاز آن روش، شروع به ساخت قالب نمایید. البته این کار با کمک دستگاه CNC قابل انجام می باشد. که در این خصوص میتوانید مطلب فرز cnc را مطالعه نمایید. همچنین برای ساخت قالب بطری به جهت استحکام و مقاوم بودن آن اغلب از آلومینیوم استفاده میگردد.

خلاصه مطالب اینکه در فرایند قالب سازی بطری پلاستیکی طی مراحلی پلاستیک مایع و ذوب شده درنهایت به صورت یک بطری قابل استفاده درمی آید. همچنین قالب های مختلفی وجود دارند که از آنها جهت شکل دادن به پلاستیک مذاب استفاده میگردد که استفاده از آنها نیز خود دارای روش هایی ازجمله: قالب گیری دمشی، فشاری، رانشی، تزریقی و همچنین قالب گیری چرخشی یا دورانی می باشد که هر کدام از این روش ها براساس فاکتورهایی چون میزان بودجه و همچنین نوع محصول تولیدی انتخاب میگردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست