اجزای قالب تزریق پلاستیک: اگر بخواهیم یکی از روش های تولید انواع مختلف محصولات پلاستیکی را نام ببریم میتوان به فرایند تزریق پلاستیک اشاره نمود. درواقع انواع مختلف قالب تزریق پلاستیک سبب ساخت مدلهای متعددی از محصولات پلاستیکی درابعاد متفاوت و با صرف کمترین میزان زمان البته با رعایت کلیه فاکتورهای تولید جهت رسیدن به بهترین کیفیت می شوند.

این محصولات با ضخامت ناچیز خود در صنایع مختلفی چون صنعت خودروسازی، لوازم منزل و … مورد استفاده قرار می گیرند. بهرحال آنچه که ما در یک دستگاه تزریق پلاستیک شاهد آن هستیم هدایت مواد پلاستیکی ذوب شده به یک محفظه‌ ی مشخص جهت تولید محصول نهایی می‌ باشد.

به دلیل اینکه قالب های تزریق پلاستیک در برابر عواملی چون میزان دما، فرایند سایش و همچنین فشار بالا دچار استهلاک میگردند بنابراین برای ساخت این قالب ها اغلب از فلزاتی چون آلومینیوم، فولاد وهمچنین انواع آلیاژهای مقاوم در مقابل عوامل ذکر شده استفاده می گردد. اما اگر بخواهیم درمیان این فلزات نیز مقام ترین آنها را انتخاب نماییم پیشنهاد ما به شما استفاده از فلز فولاد به جهت قیمت معقول و میزان بالای مقاومت آن می باشد که در قالب ساری به وفور از ان استفاده میشود.

این دو مقاله را از دست ندهید

اجزای سازنده قالب تزریق پلاستیک:

اجزای تزریق پلاستیک

 

روند کار در یک دستگاه تزریق پلاستیک که در فاصله زمانی تقریبا 2 ثانیه تا 2 دقیقه انجام میگیرد عبارت است از: ذوب شدن رزین، فرایند تزریق آن به سیستم، قالب گیری و درانتهای کار نیز خارج نمودن قطعه از درون قالب می‌ باشد. اغلب قالب تزریق پلاستیک از دو بخش اصلی به نام های حفره (cavity) و همچنین بخش هسته (core) شکل گرفته است که محصول نهایی به کمک قرار گرفتن پلاستیک مذاب میان این دو بخش و سپس خنک نمودن این مواد تولید میگردد.

درواقع به هنگام بسته شدن قالب با اعمال فشار زیاد رزین ذوب شده در حد فاصل بخش حفره و بخش هسته تزریق می گردد. جالب است بدانید که در اصطلاح عامیانه به بخش حفره، کویته و به بخش هسته، ماهیچه نیز گفته میشود. همچنین چگونگی مدل و نوع شکل سفارش قطعه درواقع تعیین کننده میزان کویته های موجود در قالب تزریق پلاستیک می باشد.

با این تفاسیر قالب تزریق خود متشکل از دو سیستم می باشد. یکی سیستمی که در بخش عقب کویته قرار میگیرد و به نام سیستم تزریق شناخته میگردد و سیستم دیگر در قسمت ماهیچه قرار گرفته می شود وسیستم پران نامیده می شود. هریک از این سیستم های قالب تزریق خود از اجزای مختلفی به شرح زیر تشکیل شده است:

  • کانال تزریق مذاب (اجزای سازنده قالب تزریق پلاستیک)

یکی از بخش های مهم و اساسی که قبل از مرحله قالب گیری صورت میگیرد قسمت تزریق پلاستیک می باشد. این قسمت شامل دو صفحه‌ ی مخصوص قالب گیری بوده که از بخش نازل ماشین شروع و به بخش کانال های انتهایی ختم می گردد. اسپرو نامی است که به کانال اولیه جهت ورود مواد ذوب شده اطلاق می گردد.

جهت راهنمایی صحیح مواد ذوب شده به درون قالب از حلقه جاگیری یا به عبارتی حلقه تنظیم و بوش اسپرو استفاده میگردد از آنجا که همواره قالب ها در معرض فشار بالای سیلندر می‌باشند تنظیم نمودن مطلوب تمامی این حلقه ها جهت عدم حرکت درآمدن قالب به دلیل اعمال این فشار از اهمیت بالایی برخوردار می‌ باشد. نکته دیگر اینکه چون قطعه بوش اسپرو در دمای بالا در معرض فشار و همچنین سایش قرار میگیرد بهتراست که جهت تولید آن از آلیاژهای مقاوم و همچنین انواع مختلفی از پوشش ضد سایش استفاده نمود.

  • کانال های خنک سازی

جالب است که بدانید بعد از قرارگیری مواد مذاب در قسمت کویته قالب، سیستم سرمایشی تعبیه شده در قالب از طریق راهگاهی شروع به کار نموده و به این ترتیب فرایند خنک شدن سطح تماس قالب با مواد مذاب آغاز می گردد. درواقع دمای پایین این راهگاه ها به کمک عبور همواره و دائمی مایعات خنک از درون آن شکل میگیرد.

همچنین سرعت دستگاه، میزان قدرت سرمایشی راهگاه های خنک کننده را تعیین می نماید به طوریکه تا وقتی قطعه کاملا خنک نشده است قالب نیز باز نمی گردد. میزان زمان مورد نیازجهت خنک شدن قطعه نهایی تحت تاثیر دو عامل خواص ترمودینامیکی پلاستیک و بیشترین ضخامت موجود در دیواره ی آن قرار دارد.

  • کانالهای گرمایشی (اجزای سازنده قالب تزریق پلاستیک)

ازجمله مشکلات پیش رو در طول مسیر تولید، جهت عبور مواد ذوب شده از بخش نازل تا بخش کویته درواقع سرد شدن زود هنگام مواد مذاب در طی مسیر می باشد که نهایتا سبب ایجاد نتیجه نامطلوب در قالب‌ گیری می گردد که این مشکل با قرارگیری کانال های گرمایشی در بخش اسپرو و همچنین مسیر عبور مواد ذوب شده برطرف می گردد.

  • هواگیری

در میان دو صفحه قالب گیری، دریچه هایی جهت هواگیری قرار گرفته می شوند. اما اصلا هوا چگونه وارد قالب می گردد؟ درواقع در زمان بستن قالب ها ممکن است میزانی از هوا نیز بین دو صفحه کویته و ماهیچه محبوس گردد اما آنچه که باید بدان توجه داشت این است که در صورت باقی ماندن هوا در بین صفحات ممکن است با پدیده هایی ازجمله بالا رفتن دور از انتظار دما و همچنین سوخت مواد مذاب روبرو گردیم که تمامی اینها درنهایت سبب تولید و ساخت محصولات بدون کیفیت خواهد شد.

  • سیستم پران (اجزای سازنده قالب تزریق پلاستیک)

همانطور که میدانیم بعد از مراحل تزریق و قالب‌ گیری و همچنین بعد از مرحله سرد شدن به دلیل چسبیدن قطعه به درون قالب، نوبت به جدا شدن قطعه از قالب تزریق پلاستیک می گردد. پران درواقع مکانیزمی است که با کمک آن بدون کوچکترین آسیب به قطعه کار جداسازی انجام می گیرد. سیستم پران دارای اجزای متفاوتی ازجمله: میله، جعبه، صفحه‌های پران و همچنین چند پین پران در قسمت پشتی ماهیچه قالب می‌ باشد.

روش کار در سیستم پران بدین صورت بوده که با باز شدن گیره دستگاه، شاهد جابجایی در میله پران شده که درنهایت همه اینها خود سبب فعال شدن سیستم پران می گردد. با فعال شدن سیستم پران نیز، صفحه پران به عقب رفته وسپس قطعه به وسیله پین‌ های پران از قالب جدا شده و به خارج پرتاب می گردد.

همچنین جهت خروج آسان و راحت قطعه از درون قالب اغلب بر روی بخش ماهیچه شروع به اسپری نمودن عوامل جداکننده مین مایند.(همانطور که گفتیم وظیفه این مواد جدا کننده، جدا شدن سریع قطعه از درون قالب می باشد.)

پیشنهاد ویژه : مطالعه در مورد قالب گیربکسی در صنعت تزریق

اجزای تزریق پلاستیک
اجزای قالب تزریق پلاستیک

مراحل کار در قالب تزریق پلاستیک:

مراحل زیر ازجمله مراحلی است که اغلب جهت تولید یک قطعه در داخل دستگاه تزریق پلاستیک انجام می گیرد.

  1. بسته شدن قالب با کمک گیره های نگهدارنده
  2. تزریق مقدار معین شده‌ای از مواد مذاب (شات) با اعمال فشار بالا و همچنین با برخورداری از دما و ویسکوزیته مناسب به داخل حفره قالب (cavity)
  3. انجماد پلاستیک و همچنین شکل گیری آن در اثر تماس با ناحیه خنک قالب: از آنجا که بعد از فرایند سرد شدن، مواد پلاستیکی دچار انقباض میگردند فرایند تزریق مواد مذاب پلاستیکی با فشار زیاد همچنان ادامه دار خواهد بود.
  4. باز شدن گیره های نگهدارنده و فعال شدن سیستم پران که به کمک آن پین های پران سبب جدا شدن قطعه تولید شده از ماهیچه گشته و سپس به جهت شروع دوباره کار به همان حالت اولیه خود باز میگردند.

چندین نکته مهم:

  1. از آنجا که قالب بعد ازفرایند خارج شدن قطعه جهت شات بعد، بسته می گردد به همین دلیل باید میزان زمان لازم جهت جدا شدن و خروج قطعه از درون قالب کاملا تخمین زده شود.
  2. به جهت اینکه در حین سرد شدن مواد مذاب میزانی از آن در قسمت کانال به روی قطعه می چسبد با انجام برش می توان نسبت به جدا نمودن و سپس ترکیب آنها با مواد اولیه و ورود دوباره آنها به چرخه تولید قطعه اقدام نمود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست