یکی از روش هایی که طی چندین سال اخیر از آن برای ساخت قطعات بکارگرفته میشود استفاده از قالب های صنعتی میباشد. که عبارت است از

  1. قالب تزریق پلاستیک
  2. قالب دایکاست
  3. قالب بادی
  4. قالب سنه و ماتریس

اگرچه نوع روش و مدل ساخت قطعات تحت تاثیرمواردی چون نوع قطعه، کاربرد آن و همچنین جنس قطعه مورد نظر قراردارد ولی به طور کلی آنچه مسلم است ذکر این مطلب می باشد که تقریبا همه آنها از مدل ریخته گری مواد ذوب شده به درون قالب بهره می برند.

و اما آنچه که این وسط سبب تمایز و تفاوت میگردد نوع قالب صنعتی می باشد. درواقع جنس و نوع قطعه از عوامل مهم در انتخاب نوع روش ریخته گری و همچنین مدل قالب سازی می باشند که عبارت است

در این میان مجموعه صنعتی قالب ایران ازجمله مجموعه هایی است که با داشتن متخصصین خبره  و توانای خود و همچنین با بهره گیری ازدقیق ترین و بهترین  ابزارها در جهت ساخت انواع مختلف و متفاوت قالب های صنعتی فعالیت دارد.

ساخت قالب صنعتی

روش های ساخت قالب صنعتی:

اصولا برای ساخت و تولید مجموعه قالب های صنعتی در جهان چهار روش عمده شناخته شده است که توسط این چهار روش قطعات صنعتی تولید میگردند که این چهار روش عبارتند از:

قالب های ریخته گری:

این روش جزء یکی از قدیمی ترین روش های شکل دهی فلزات در جهان  می باشد. اگر بخواهیم چندین نمونه از مهمترین و اساسی ترین فلزات مورد استفاده در این روش را نام ببریم می توانیم به فولاد، چدن، برنج، برنزو همچنین فلزات غیرآهنی دیگر اشاره داشته باشیم.

قالب های آهنگری:

همانگونه که از نام قالب های آهنگری برمیاید این قالب ها بیشتر برای کارهای آهنگری مناسب می باشند و به همین دلیل از قدرت چکش خواری بسیار زیادی نیز برخوردار می باشند. برای ساخت و همچنین طراحی مجموعه قالب های آهنگری احتیاج به کسب اطلاعات بالایی درمورد ویژگی های ماده مورد نظر ازقبیل :مقدار مقاومت، میزان واکنش به تغییر دما و … میباشد هرچند که یکی از مشخصه های بارز این قالب ها میزان بالای مقاومت و استحکام آنها می باشد.

قالب های تزریق پلاستیک:

در روش تولید قالب تزریق پلاستیک که یکی از مهمترین نوع روش های ساخت و تولید قطعات پلاستیکی می باشد، پلاستیک ها را به شکل پودر و گرانول درون قالب مورد نظر میریزند تا به شکل قالب مورد نظر درآید.

قالب های پرس:

یکی ازویژگی های قالب های پرس این می باشد که آنها به خودی خود قابل استفاده جهت شکل دادن قطعه ها نمی باشند بلکه با نصب روی ماشین هایی بخصوص، قادر به اعمال فشار روی قطعات و درنتیجه شکل گیری آنها می شوند. همچنین ماشین های پرسی در انواع مکانیکی و هیدرولیکی وجود دارند که هر کدام از آنها دارای مدل های بیشماری می باشد.

روش های ریخته گری:

همانطور که ذکر نمودیم برای ساخت قطعات باتوجه به نوع قطعه و همچنین نوع کاربرد آن  از روش ها و قالب های صنعتی متفاوتی میتوان استفاده نمود. اما اگر بخواهیم به ذکر یکی از اختلافات موجود در قالب های صنعتی نیزبپردازیم، نوع روش ریخته گری بکار گرفته شده در آنها می باشد.

که این روش های ریخته گری خود در سه دسته عمده تقسیم بندی می گردند که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم.

  1. قالب های دایکاست یا همان قالب صنعتی فشار بالا
  2. قالب های ریژه یا همان قالب صنعتی فشار پایین
  3. قالب های ماسه
ساخت قالب صنعتی

قالب دایکاست:

قالب دایکاست درواقع قالب صنعتی با جنسی از فلز بوده که قابل استفاده مجدد از قالب های dies می باشد. یکی از مشخصه های اصلی قالب دایکاست استفاده از آن برای ساخت مجموعه قطعات صنعتی بسیار پیچیده می باشد.

جهت مصرف قالب دایکاست در مرحله اول شروع به ذوب نمودن ماده مورد نظر و سپس تزریق آن ماده البته با فشار مناسب به درون قالب می نماییم. ناگفته نماند که جهت ساخت قطعات به کمک قالب دایکاست اغلب از فلزاتی چون روی، آلومینیوم و همچنین فلزمس استفاده میگردد.

تاریخچه ساخت قالب صنعتی دایکاست:

در حدود اواخر قرن 19 میلادی و همزمان با رشد صنعتی کشور آمریکا درحالیکه بکارگیری قطعات صنعتی از رونق بالایی برخوردار شده بود، اولین بار صنعتگران آمریکایی توانستند که تولید قطعات با فرایند تزریق مواد ذوب شده به درون قالب دایکاست را انجام دهند هرچند که امروزه استفاده از قالب دایکاست در اکثر کشورها به صورت رایج در حال انجام است.

یکی از مصارف متداول قالب دایکاست تولید قطعات آلومینیومی میباشد که این قطعات با کمک آلیاژهای خاص و ویژه ای بیشتر برای مصارفی چون صنایع هواپیما و یا خودرو سازی انجام میگیرد.

پیشنهاد ویژه : مطالعه مطلب ساخت قالب پریفرم

مزایای تولید و ساخت قطعات صنعتی با کمک قالب دایکاست:

امروزه و با رشد روزافزون صنعت به دلیل مزایای بالای قالب دایکاست، ساخت قطعات صنعتی با کمک این قالب بسیار افزایش یافته است. در ادامه به چندین مورد از مزایای قالب صنعتی دایکاست خواهیم پرداخت.

  1. سرعت بسیار بالای ساخت قطعه به وسیله قالب دایکاست.
  2. کیفیت سطحی بسیار زیاد مجموعه قطعات تولید شده توسط روش قالب دایکاست.
  3. با کمک قالب دایکاست براحتی میتوان در سطح وسیعی به تولید قطعات فلزی پرداخت.
  4. کیفیت بالای قطعات وهمچنین عدم وجود داشتن قطعات پلیسه در روش قالب دایکاست.
  5. از آنجا که با استفاده از این روش دیگر خبری از طی مراحلی چون پلیسه گیری،سنگ زنی و سوراخکاری نمی باشد درنتیجه تولید قطعات به نسبت دیگر روش ها در مراحل بسیار کوتاه تری انجام میگیرد.
  6. با استفاده از روش قالب دایکاست تولید انواع قطعات آلومینیومی با ضخامت های 5/1 میلی متر تا 15 میلیمترنیز امکانپذیر میگردد.
  7. به جهت کوتاه شدن زمان تولید قطعات با این روش شاهد کاهش هزینه ها می باشیم.
  8. ضخامت بسیار بالای قالب های دایکاست و همچنین جنس فولاد گرمادیده بکار رفته شده در بدنه این قالبها سبب استحکام بالای آنها گردیده است.
  9. عدم تغییر شکل و همچنین تحمل فشار بسیار زیاد در این قالبها از سری مزایای خاص و ویژه قالب های دایکاست می باشد هرچند که وجود همین امر سبب گردیده تا برای قالب سازی هزینه بسیار بالایی نیز پرداخت گردد.

ساخت قطعات صنعتی متناسب با کمک قالب دایکاست:

برای این منظور باید در ابتدای کار فلز و یا آلیاژ مورد نظر خود را در کوره به شکل ماده مذاب درآوریم. در مرحله بعد با اعمال فشار زیاد ماده ذوب شده به درون دستگاه تزریق ریخته میشود. سپس ماده مذاب توسط دستگاه تزریق با فشاربالا به داخل قالب دایکاست تزریق و در تمامی بخش های قالب پخش گردیده تا در نهایت قطعه مورد نظر شکل بگیرد.

در انتهای کار و بعد از سرد شدن دو قسمت قالب از یکدیگر جدا شده و قطعه تشکیل شده از بخش خارجی آن جدا و سپس آماده جهت مصارف میگردد.

ساخت قالب صنعتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست