قالب پریفرم: شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد هنگامی که در بازار قدم میزنید با دیدن انواع مختلف و متنوعی از ظروف مخصوص حفظ و نگهداری مواد غذایی وهمچنین انواع بطری ها با رنگها و طرح های مختلف حتی برای چند دقیقه هم که شده به صورت ناخودآگاه برای دیدن آنها زمان صرف کرده باشید واز دیدنشان لذت برده اید. اما گذشته از بعد زیبایی آنها بهتر است با طریقه ساخت و تولید آنها نیز اندکی آشنا گردیم. با ما همراه باشید.

قالب پریفرم:

پریفرم درواقع همان قالبی است که از آن برای شکل دادن به انواع پلاستیک ها استفاده می شود. از آنجا که پریفرم ها به وسیله قالب های پت یا قالب های بادی وظیفه تبدیل مواد پلاستیکی را به انواع مختلف ظروف دارند درعمل دارای کاربرد و کارایی فراوانی هستند. اغلب جنس پلاستیکی که داخل قالب پریفرم ها ریخته میشود از جنس پلی اتیلن ترپتالات(PET) میباشد. بنابراین و به همین دلیل قالبهای پریفرم را با نام قالب های پریفرم (PET) نیز می شناسند. قالب های پریفرم با استحکام بالا اغلب از ترکیب کربن و فولاد یا جنس آلیاژ فولاد تهیه میشوند.

 

قالب پریفرم چیست؟

اما علت اصرار برای مستحکم بودن قالب چیست؟

درواقع استحکام بالا سبب میگردد تا قالب ما در برابر انواع فشار، مقاوم باقی بماند و درنتیجه قادر به حفظ ظاهر و همچنین شکل خود باشد. حال بعد از تعیین و ساخت قالب نوبت ریختن مواد پلاستیکی به درون قالب ها می باشد. اما سوال این است که آن همه مواد پلاستیکی سفت و سخت چگونه منعطف میشوند؟

درواقع با فرایند حرارت دادن مواد پلاستیکی و سپس اعمال فشار(برای منسجم شدن محصول نهایی) مواد پلاستیکی به درون قالبها جاری شده و درنهایت شکل قالب مورد نظر را به خود میگیرند. بعد از ویژگی مستحکم بودن قالب پریفرم یکی دیگر از مهمترین خصوصیات این قالب ها، صاف و یکدست بودن و یا به اصطلاح صیقلی بودن سطح قالب برای تشکیل شکل نهایی به صورت منظم و همچنین خروج راحت و آسان شکل مورد نظر از درون قالب می‌باشد. ناگفته نماند که این قالب ها خود دارای دو نیمه بوده که در زیر هرکدام ظروف سوراخ داری جهت عبور و جابجایی آب خنک و بخار آن تعبیه شده است.

کاربرد قالب پریفرم:

اکثرا” از قالب های پریفرم در صنایع بطری سازی و نوشیدنی از ظروف نگهداری انواع آب میوه ها گرفته تا ظروف مخصوص نوشابه ها، مواد لبنیاتی، محفظه نگهداری روغنها، سس ها و همچنین جهت فرایند بسته بندی گروهی دیگر از مواد غذایی که محل نگهداری آنها صرفا” درون ظروف پلاستیکی است مانند: مربا، حبوبات، عسل و… استفاده می گردد. درواقع با حرارت دادن قالب های پریفرم و همچنین دمیدن هوای فشرده به داخل آن بطری شروع به منبسط شدن البته تا میزان دلخواه می گردد. مشاهده اطلاعات بیشتر

قالب پریفرم

انواع مختلف قالب پریفرم:

اغلب وجود دو فاکتور اندازه و سایز دهانه و همچنین نوع هدف از استفاده قالب سبب دسته بندی قالب های پریفرم در انواع مختلف میگردد که در زیر به ذکر چندین نمونه از انواع این قالب ها میپردازیم.

قالب با دهانه 18 – قالب با دهانه 20 – قالب با دهانه 28 – قالب با دهانه 30 – قالب با دهانه 45 – قالب مواد شوینده – قالب جار(مربا)- قالب ادویه – قالب صادراتی

مزایا و معایب قالب های پریفرم

در ابتدا به ذکر چندین نمونه از فواید و مزایای قالب های پریفرم می پردازیم.

  • وجود دقت بالا:

شاید برایتان جالب باشد اما تولید قطعات پلاستیکی بسیار حساس و ظریف و حتی با ثبت جزئیات بسیار ریز و پیچیده با استفاده از قالب های پریفرم امکانپذیر شده است.

  • سرعت بسیار بالا:

از آنجا که همواره دو عمل تزریق و همچنین عمل دمش پلاستیک به قالب با سرعت بسیار بالایی انجام میگیرد درنتیجه شکل دهی پلاستیک در درون قالب های پریفرم نیز با سرعت تقریبا بالایی صورت گرفته و در نهایت همه اینها سبب افزایش میزان سرعت در تولید میگردند.

  • قابلیت تکرار پذیری بالا:

اگر از قالبهای پریفرم به طرز صحیحی حفظ و نگهداری شود با استفاده از آنها میتوان برای چندین بار متوالی نیز محصولی با خصوصیات یکسان تولید و روانه بازار ساخت.

  • کاهش هزینه ها به نسبت محصولات تولیدی:

به طور معمول اکثر هزینه های مربوط به تولید قالب در همان مراحل اولیه کار و هنگام آماده نمودن مواد اولیه ساخت قالب میباشد بعد از آن از آنجا که با هر قالب تولیدی میتوان قطعات و محصولات انبوهی را تولید نمود میتوان بیان داشت که هزینه کمتری مصرف میگردد.

  • حفظ محیط زیست:

از آنجا که با مصرف قالب های پریفرم میزان اصراف و هدر رفت پلاستیک بسیار کم بوده و همچنین در حین تزریق حتی میتوان برای بار دوم نیز از پلاستیک ها استفاده نمود وجود همین قضایا سبب شده تا مصرف این قالب  ها در بین مردم محبوبیت فراوانی داشته باشد.

تاکنون آنچه که گفته شد همه از مزایا و فواید قالبهای پریفرم بود اما حتما این قالبها دارای معایبی نیز هستند که درادامه به بررسی هریک از آنها میپردازیم.

معایب قالب های پریفرم:

  • زمان تقریبا طولانی جهت آماده سازی:

اگرچه تولید و ساخت محصولات با کمک قالبهای پریفرم با سرعت تقریبا” بالایی انجام می شود ولی مجموعه کارهای اولیه تا مراحل تولید قالب ازجمله تولید ابزارآلات، فرایند طراحی و همچنین آزمایش نمودن و… همه اینها مستلزم صرف زمان به نسبت طولانی حتی برای چندین ماه را نیز میطلبد.

اما همانطور که گفته شد بعد از ساخت این نوع قالب دیگر ادامه فرایند با سرعت بالایی قابل انجام است.

  • وجود هزینه اولیه تقریبا بالا:

وجود مراحل تقریبا زیاد قبل از ساخت قالب پریفرم ازقبیل مدل سازی و طراحی و همچنین تعداد تقریبا بالای ابزار بکار رفته حین کار مانند ابزارهای مخصوص تزریق و همچنین ابزارهای مخصوص خروج محصول از درون قالب  و … همگی نیازمند صرف منابع مالی و انسانی بالایی می باشد.

نحوه تولید قالب های پریفرم:

تمامی ویژگی های محصول ساخته شده در انتهای کار از قبیل ظاهر، میزان مقاومت، ابعاد محصول همگی بسته به نوع طراحی و نوع ساخت قالب های پریفرم دارد همین موضوع ضرورت آشنایی کامل طراحان و متخصصین امر را با نحوه ی انجام تمامی مراحل تولید قالب ها را بیان می دارد تا در انتها شاهد محصولی با کیفیت و همچنین منطبق بر استانداردهای جهانی باشیم. بنابراین به خاطر وجود همین دلایل میتوان اینگونه اذعان داشت که ساخت و تولید این نوع قالب از مهمترین و اساسی ترین مراحل قالب سازی می باشد.

قالب پریفرم

طراحی قالب:

در مرحله طراحی قالب ابتدا طراح یک تصویر یا یک به اصطلاح پیش طرح از مدل مد نظر خود را ساخته و سپس به صورت دیجیتالی وسه بعدی  آن را طراحی نموده و سپس همین طرح سه بعدی به خریدار محصول نشان داده می شود و در صورت تایید و سفارش کارفرما، مهندسان باتجربه و کاربلد با مواد اولیه فولادی شروع به تولید قالب های پریفرمی می نمایند.

اما موضوع دیگری که بیان میشود آشنایی کامل فرد سازنده با موارد زیر میباشد:

  1. ویژگی ها و مشخصه های لازم برای تهیه مواد اولیه
  2. مجموعه راه و روشهای مربوط به طراحی
  3. میزان هزینه لازم برای تهیه ابزار مصرف شده
  4. تجهیزات مورد نیاز جهت تولید قالب
  5. روش های خاص استفاده شده جهت تولید قالب

بهرحال و با وجود همه این تفاسیر بهتر است همانطور که گفته شد افراد خبره و متخصص با صرف دقت و درنظر داشتن ظرافت های لازم اقدام به طراحی و قالب سازی نمایند تا ویژگی هایی نظیر تحمل میزان بالای فشار و همچنین دمای بالا در محصول نهایی حفظ شده وهمچنین در آخر محصول شکل گرفته براحتی قابلیت جدا شدن از درون قالب را داشته باشد.

پیشنهاد ویژه : از مطلب روش های ساخت قالب صنعتی دیدن نمایید.

هزینه قالب پریفرم:

قالب های پریفرم براساس معیارهای مختلفی ازجمله اندازه و ابعاد دهانه و همچنین نوع کارایی خود دارای قیمت های متفاوتی نیز می باشند. از دیگر معیارهای تاثیرگذار روی قیمت قالب پریفرم بحث وزن می باشد برای مثال قیمت قالب های 10 گرمی و 50 گرمی به دلیل تفاوت وزنشان باهم متفاوت میباشند.

همانطور که گفتیم نوع کاربرد قالب پریفرم از دیگر عوامل موثر در قیمت نهایی قالب می باشد.برای مثال قالب‌ های مخصوص نوشیدنی‌هایی مثل آب و دوغ با قالب های مخصوص بسته بندی و نگهداری حبوبات، ترشی،عسل و… از نظر هزینه متفاوت می باشند. اما برای اطلاع از قیمت دقیق و به روز قالب پریفرم مدنظر خود بهتر است که با شرکت مربوطه تماس حاصل نمایید.

خلاصه مطلب اینکه همانطور که گفته شد از قالب پریفرم در صنایع تزریق پلاستیک برای شکل دادن به پلاستیک مذاب استفاده میگردد. از آنجا که این قالب ها قادر به ارائه محصولات در طی زمان کوتاهی هستند برای بسته بندی جهت حفظ مواد غذایی و نوشیدنی ها در سطح وسیعی گزینه مناسبی می باشند.

عدم هدر رفت پلاستیک در قالب های پریفرم از دیگر خصوصیات بارز آنها می باشد که وجود همین امر سبب انتخاب آنها توسط بسیاری از افراد شده است. همچنین قالب های پریفرم براساس شکل و میزان وزن و همچنین اندازه دهانه خود دارای انواع مختلف البته با کارایی های متفاوت می باشند. مجموعه قالب ایران با سال ها سابقه درخشان در صنعت ساخت قالب و خدمات دیگری نظیر تولید قطعات پلاستیکی آماده ارائه خدمات به شما عزیزان در این موارد می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست